Prostatectomie radicala

Ce este prostatectomia radicală?

O prostatectomie radicală este un tip de intervenție chirurgicală la prostată care îndepărtează glanda prostatică pentru a trata cancerul de prostată. Această procedură poate provoca adesea o varietate de efecte secundare. Una dintre cele mai provocatoare este disfuncția erectilă (DE), care face dificilă menținerea erecției.

De ce prostatectomia provoacă disfuncție erectilă?

Nervii din jurul prostatei pot fi afectați în timpul intervenției chirurgicale și pot duce la disfuncție erectilă. Prostata este o glandă mică în pelvis de dimensiunea unei nuci, care se află între vezică și rect la baza penisului. În timpul unei prostatectomii radicale, intervenția chirurgicală primară pentru cancerul de prostată, întreaga glanda prostatică și o parte din țesutul din jur sunt îndepărtate.

Pe ambele părți ale prostatei sunt mănunchiuri de nervi necesare pentru o erecție. Acești nervi trec aproape de glanda prostatică și dacă unul sau ambii sunt îndepărtați sau deteriorați în timpul intervenției chirurgicale, poate duce la disfuncție erectilă. Dacă este posibil, medicii vor efectua o intervenție chirurgicală care economisește nervii pentru a păstra funcția erectilă a penisului. Cu toate acestea, nervii ar putea fi necesar să fie îndepărtați dacă chirurgul găsește cancer în apropiere.

Dacă chirurgul lasă unul sau ambii nervi pe loc și nedeteriorați, erecțiile spontane rămân posibile în funcție de alți factori, inclusiv de vârstă, starea generală de sănătate și dacă pacientul a prezentat disfuncție erectilă înainte de operație.

Pacientul poate prezenta disfuncție pe termen scurt dacă nervii și vasele de sânge au fost deteriorate în timpul intervenției chirurgicale. Pe măsură ce umflarea se retrage și zona se vindecă, erecțiile spontane pot reveni de la sine.

Dacă pierderea funcției durează mai mult de doi ani, este probabil o disfuncție erectilă pe termen lung. ED care durează mai mulți ani este probabil permanentă și poate rezulta din îndepărtarea de către chirurg a unuia sau ambelor fascicule nervoase în timpul intervenției chirurgicale.

Va punem la dispozitie un chestionar de autotestare ce va poate indica severitatea disfunctiei erectile:
Autoevaluare – (genodynamic.ro)
 

Cât durează (D.E.) după o prostatectomie?

Disfuncția erectilă afectează aproape toți bărbații în primele luni de la o prostatectomie. Majoritatea, totuși, vor experimenta îmbunătățiri semnificative în decurs de aproximativ un an. Cu toate acestea, pentru unii bărbați, poate dura până la doi ani pentru a se recupera complet și a avea erecții regulate.

Riscul de D.E. după o prostatectomie crește odată cu vârsta. Bărbații mai tineri de 50 de ani sunt cel mai probabil să evite D.E. sau să se recupereze mai repede.

Atunci când este posibil, chirurgul va efectua o prostatectomie incercand sa economiseasca nervii care trec aproape de prostată. Bărbații care primesc o intervenție chirurgicală cu economisire de nervii pot avea șanse mai mari să își recupereze funcția erectilă.

Care este tratamentul pentru DE după o prostatectomie?

Reabilitarea penisului este concepută pentru a păstra vasele de sânge și țesuturile penisului, astfel încât acestea să rămână sănătoase și active. Terapia face ca pacientul să mențină intenționat o erecție de două până la trei ori pe săptămână, deseori începând cu câteva săptămâni după operație. Chirurgul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, un medicament pentru D.E. în doză mică, conceput pentru a crește fluxul de sânge către penis prin relaxarea vaselor de sânge.

Medicamentul pentru D.E. va fi mai eficient pe măsură ce nervii se recuperează, chiar și la bărbații care au suferit o intervenție chirurgicală cu economisire de nervii. Bărbații cu leziuni nervoase mai severe pot să nu răspundă la medicament, în timp ce cei cu probleme cardiace sau care iau alfa-blocante nu se califică de obicei pentru tratament medicamentuos.

Dacă medicamentele D.E. nu funcționează, alte opțiuni pot ajuta, inclusiv:

Injecții in penis: Aceste medicamente, injectate în axul penisului folosind un ac subțire, sunt considerate cele mai de încredere tratamente pentru D.E., conform Societatii Americane de Cancer. Medicul dumneavoastră vă va arăta cum să vă faceți aceste injecții atunci când doriți să aveți o erecție.

Supozitoare uretrale: un pelet este plasat în deschiderea penisului, unde se topește, ducând la o erecție. Cu toate acestea, această abordare este mai puțin fiabilă decât injecțiile.

Un dispozitiv de erecție cu vid: Acesta este un cilindru de plastic plasat peste penis și atașat la o pompă de aspirație. Pompa creează un vid care forțează sângele în penis pentru a crea o erecție. Odată ce penisul este erect, o bandă elastică specială este plasată în jurul bazei penisului pentru a se menține în sânge și a menține erecția. Banda poate fi lăsată pe loc până la 30 de minute.

Implanturi chirurgicale

Dacă alte tratamente nu au ajutat, sunt disponibile doua proceduri de implant chirurgical. Există o opțiune gonflabilă și una semirigidă:

  1. Un implant gonflabil din trei piese include două tuburi gonflabile plasate în interiorul penisului. Un rezervor de lichid este plasat în zona inghinală sau abdomen, iar o pompă este plasată în scrot. Pompa este comprimată pentru a muta fluidul în tuburile gonflabile. O supapă de eliberare permite lichidului să se scurgă după activitatea sexuală. Citeste mai mult despre implantul penian gonflabil Rigicon – Infla10®.
  2. Un implant semirigid este mai puțin complicat decât un implant gonflabil, dar implantul nu se dezumflă, așa că rămâne semirigid. Poate provoca leziuni penisului și poate fi greu de ascuns sub îmbrăcăminte. Acest tip poate fi cel mai bun pentru o persoană cu dexteritate limitată, care poate avea dificultăți în utilizarea unei pompe. Citeste mai mult despre implantul penian semirigid Rigicon – Rigi10®

Implanturile gonflabile sunt cea mai comună alegere de implant penian. Avantajul unui implant gonflabil este că penisul este flasc (moale) atunci când nu este necesar pentru activitatea sexuală. Un implant semirigid înseamnă că penisul este ușor rigid în orice moment, astfel încât poate fi ascuns prin îndoirea lui spre corp sau poate fi folosit pentru actul sexual prin îndoirea lui departe de corp.

Pentru operatie:

  • Vi se face anestezie.
  • Apoi, medicul dumneavoastră face o mică incizie fie în scrot, fie deasupra osului pubian.
  • Piesele de implant sunt introduse prin incizie și în plasarea lor corectă în interiorul corpului.
  • Odată ce implantul este plasat, incizia este închisă.
  • Operația durează de obicei o oră sau mai puțin.

Cu un implant penian, puteți menține o erecție atâta timp cât doriți – controlați implantul și îl puteți activa și dezactiva după cum doriți.

De obicei, medicul dumneavoastră vă va sugera să așteptați să faceți sex până la patru până la șase săptămâni după operație.

Durerea și durerea sunt efecte secundare frecvente pe măsură ce vă vindecați. Implanturile chirurgicale pot avea, de asemenea, riscuri, inclusiv:

  • Infecţie
  • Eșecul implantului
  • Deteriorarea penisului de la implant

Mai multe informatii pot fi obtinute accesand pagina de contact:

Cere informatii – (genodynamic.ro)

Gaseste un specialist – (genodynamic.ro)

Autoevaluare – (genodynamic.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *