Erectie partiala, implant penian, disfunctie erectila

Ce trebuie sa stiti despre disfunctia erectila

Cauze | Tratament | Simptome | Examinari | Concluzii

O persoană cu disfuncție erectilă va găsi în mod regulat dificil să obțină sau să mențină o erecție suficient de fermă pentru a face sex. Acest lucru poate interfera nu numai cu activitatea sexuală, ci și cu calitatea vieții unei persoane.

Unii oameni vor întâmpina ocazional unele dificultăți cu penisul care devine dur sau rămâne ferm. Cu toate acestea, disfuncția erectilă (DE) este adesea o preocupare numai dacă performanța sexuală satisfăcătoare este în mod constant imposibilă.

Conștientizarea că ED poate fi o afecțiune tratabilă a crescut de la descoperirea că medicamentul sildenafil, sau Viagra, afectează erecțiile penisului. Cu toate acestea, persoanele care au o problemă cu performanța lor sexuală pot fi reticente în a discuta cu medicul lor, văzând că este o problemă jenantă.

ED este acum bine înțeles și există diferite tratamente disponibile.

Cauze

Disfunctia erectila poate afecta până la 6% din populatia totala. Prevalența afecțiunii este de peste 50% la cei peste 50 de ani și crește odată cu vârsta unei persoane.

Funcția erectilă normală poate fi afectată de probleme cu fluxul sanguin, sistemul nervos și nivelul hormonilor unei persoane. O persoană poate experimenta, de asemenea, ED din cauza factorilor psihologici, cum ar fi anxietatea față de performanța sexuală.

Bărbații homosexuali raportează la o rată mai mare decât bărbații heterosexuali, conform unei analize din 2019. Cu toate acestea, motivele exacte pentru acest lucru rămân necunoscute, iar cercetătorii recomandă mai multe studii în domeniu.

Cauze fizice

Majoritatea cazurilor de disfunctie erectila sunt secundare. Aceasta înseamnă că funcția erectilă a fost normală, dar devine problematică. Cauzele unei probleme noi și persistente sunt de obicei fizice.

În cazuri rare, o persoană poate avea disfunctie erectila primara. Aici o persoană nu a obținut niciodată o erecție. Cauza disfunctiei erectila primară poate fi psihologică sau rezultatul unei stări fizice.

O persoană ar trebui să consulte un profesionist medical dacă întâmpină probleme persistente de erecție, deoarece o afecțiune medicală subiacentă ar putea cauza problema. Un diagnostic adecvat poate ajuta la rezolvarea oricăror probleme medicale subiacente și la rezolvarea dificultăților sexuale.

Unele dintre cele mai frecvente cauze fizice ale ED includ:

– Boli de inimă și îngustarea vaselor de sânge

– Diabet

– Tensiune arterială crescută

– Colesterol ridicat

– Obezitate și sindrom metabolic

– Boala Parkinson

– Scleroză multiplă

– Tulburări hormonale, inclusiv afecțiuni tiroidiene și deficit de testosteron

– Tulburări structurale sau anatomice ale penisului, cum ar fi boala Peyronie

– Fumatul, tulburarea consumului de alcool și abuzul de substanțe, inclusiv consumul de cocaină

– Tatamente pentru boala de prostată

– Complicatii chirurgicale

– Leziuni în zona pelviană sau măduva spinării

– Radioterapie în regiunea pelviană

Ateroscleroza este o cauză frecventă a problemelor de flux sanguin. Ateroscleroza determină îngustarea sau înfundarea arterelor din penis, împiedicând fluxul sanguin necesar pentru a produce o erecție.

Numeroase medicamente eliberate pe bază de rețetă pot provoca, de asemenea, ED. O persoană care ia medicamente pe bază de prescripție medicală ar trebui să-și consulte medicul înainte de a opri sau schimba medicamentele. Unele medicamente care pot provoca ED includ:

– medicamente pentru controlul hipertensiunii arteriale

– medicamente pentru inimă, cum ar fi digoxina

– tratamente pentru anxietate

– antidepresive, inclusiv inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) și antidepresive triciclice

– analgezice opioide

– unele medicamente pentru cancer, inclusiv agenți chimioterapeutici

– anticolinergice

– medicamente hormonale

Cauzele fizice reprezintă 90 la sută din cazurile de DE, cu cauze psihologice mult mai puțin frecvente.

Boala de prostată și disfunctia erectila

Cancerul de prostată în stadiu incipient nu provoacă disfunctie erectila, dar formele avansate de cancer de prostată pot.

Intervenția chirurgicală la prostată pentru îndepărtarea tumorilor și terapia cu radiații pentru tratarea cancerului de prostată pot provoca disfunctie erectila.

Unele medicamente pentru cancerul de prostată pot duce, de asemenea, la disfunctie erectila. De exemplu, terapiile hormonale pot reduce libidoul unei persoane și, prin asociere, pot duce la disfunctie erectila. Cercetările au arătat că medicamentul finasterida poate provoca disfuncții sexuale la bărbați.

Tratamente si remedii

Vestea bună este că există multe tratamente pentru ED și majoritatea oamenilor vor găsi o soluție care funcționează.

Pentru mai multe detalii referitoare la solutiile si remediile existente pentru disfunctie erectila, puteti citii mai mult pe pagina noastra de Optiuni de tratament.

 

Simptome

Este posibil ca oamenii să nu obțină întotdeauna cu succes o erecție. Dacă acest lucru se întâmplă ocazional, nu este considerată o problemă medicală. Cu toate acestea, dacă o persoană este în mod constant incapabilă să obțină o erecție, atunci se poate considera disfunctie erectila.

Nu există o perioadă definită de timp în care o persoană trebuie să arate simptome de disfunctie erectila pentru a primi un diagnostic. Cu toate acestea unii profesioniști sugerează că 6 luni este o perioada potrivită de observatie.

Cu toate acestea, disfunctia erectila nu se referă doar la o incapacitatea completă de a obține un penis erect. Simptomele pot include, de asemenea, lupta pentru a menține o erecție suficient de mult pentru a finaliza actul sexual sau incapacitatea de a ejacula.

Există adesea simptome emoționale, cum ar fi jena, rușinea, anxietatea și un interes redus pentru actul sexual.

Examinari

Exista numeroasele cauze potențiale ale disfunctiei erectile astfel, de obicei, un medic va pune multe întrebări acompaniate si de analize de sânge. Puteti accesa chestionarul de autoevaluare aici

Astfel de teste pot verifica, printre altele, probleme de inimă, diabet și testosteron scăzut. Medicul va efectua și un examen fizic, inclusiv al organelor genitale.

Odată ce un medic stabilește un istoric medical, va face apoi investigații suplimentare. Un test, cunoscut sub numele de „testul timbrului poștal”, poate ajuta la determinarea dacă cauza este mai degrabă fizică decât psihologică.

Bărbații au de obicei 3 până la 5 erecții pe noapte. Acest test verifică prezența erecțiilor pe timp de noapte, verificând dacă timbrele poștale aplicate în jurul penisului înainte de somn s-au rupt peste noapte. Alte teste de erecție nocturnă includ testul Poten și testul Snap-Gauge.

Aceste metode oferă informații limitate, dar pot ajuta la alegerea medicului cu privire la testele suplimentare.

Concluzie

Disfunctia erectila poate afecta până la 6% din populatia totala. Prevalența afecțiunii este de peste 50% la cei peste 50 de ani și crește odată cu vârsta unei persoane.

O persoană poate prezenta disfunctie erectila ca urmare a unor factori fizici, cum ar fi nivelurile ridicate de colesterol, sau din motive psihologice, cum ar fi anxietatea de performanță sexuală.

Un medic poate recomanda o serie de tratamente pentru disfunctie erectila, inclusiv medicamente pe bază de prescripție medicală sau intervenție chirurgicală.


Gaseste un specialist