Ce este disfunctia erectila?

Disfunctia erectila este o alta denumire pentru impotenta. Disfunctia erectila se caracterizeaza prin inabilitatea de a obtine sau mentine o erectie ferma pentru a intretine o activitate sexuala. Aceasta este o problema comuna ce poate aparea in orice moment la orice persoana de sex masculin indiferent de etnie sau varsta. Insa, disfunctia erectila este cel mai probabil sa apara odata cu inaintarea in varsta, dar poate fi si un indicator timpuriu al altor probleme de sanatate cum ar fi cele legate de sistemul vascular, diabet, sistemul neurologic sau psihic.

Chestionarul de autoevaluare impreuna cu o vizita la medicul specialist va poate ajuta sa preveniti sau sa opriti avansarea unei posibile probleme de sanatate.


Cum apare erectia?

penis flasc, implant penian, disfunctie erectila
Irigarea tesutului cavernos

Prin stimulare psihologica sau sexuala, neurotransmitatorii cauzeaza muschii penisului sa se relaxeze astfel crescand aportul de sange in penis.

Erectie partiala, implant penian, disfunctie erectila
Erectie partiala

Arterele peniene se expanda pentru a acomoda aportul crescut de sange necesar lungirii si expandarii penisului.

Erectie partiala, implant penian, disfunctie erectila
Erectie Completa

Volumul crescut de sange din penis este blocat astfel mentinand erectia.

penis flasc, implant penian, disfunctie erectila
Erectie rigida

Rigiditatea maxima este obtinuta. Corpul si varful penisului se expanda pana cand venele penisului sunt compresate. Acest fenomen mentine rigiditatea maxima a penisului.

Erectie partiala, implant penian, disfunctie erectila
Erectie partiala

Contractile muschilor rezulta in golirea penisului de sange astfel scazand lungimea si grosimea pe masura ce penisul revine la stadiul flasc.


 

Cauzele impotentei si factorii de risc ale acesteia

Cauzele impotentei, Erectie partiala, implant penian, disfunctie erectila

Disfunctia erectila poate fi cauzata de dereglari hormonale, procese fizice dar si diverse afectiuni pshihologice.

Dereglarile inimii si a circulatiei sunt factori de risc comuni impotentei  si includ, nivel ridicat de colesterol, obezitate, fumat, consum de alcool si lipsa miscarii. Disfuncia erectila poate sugera si semne timpurii a dezvoltarii unei probleme cardiace datorita faptului ca lipsa erectiei este strans legata de circulatia sangelui.

In cazul diagnosticarii disfunctiei erectile, medicii recomanda o serie de controale in vederea verificarii altor potentiale probleme de sanatate.


 

Probleme asociate impotentei

Probleme de sanatate asociate cu disfunctia erectila

Impotenta boli cardiace
Afectiuni ale inimii si al sistemului circulator

Afectiunile inimii si al sistemului circulator rezulta intr-un volum mai scazut de sange recirculat astfel cauzand arterele sa devina mai inguste si mai rigide.

Impotenta diabet
Diabet

Nivelul ridicat de glucoza afecteaza vasele de sange. Proasta circulatie a sangelui rezulta in distrugerea nervilor care nu mai sunt irigati corespunzator. Cele mai comune cauze ale impotentei sunt bolile ce afecteza vasele de sange si nervii care indeseori apar impreuna in cazul acesteia.

Impotenta disfunctie erectila medicatie
Medicamentatie

Medicamentatia utilizata in tratarea hipertensiunii, hipercolesterolemia, depresia, psihoza si anxietatea pot cauza disfunctie erectila datorita mecanismelor lor de actiune.

Impotenta disfunctie erectila fumat aclool
Consum de alcool, tutun si droguri

Fumatul, consumul in exces de alcool si substantele stupefiante sunt asociate cu o probabilitate crescuta de a dezvolta disfunctie erectila.

Impotenta disfunctie erectila cancer prostata
Boli urologice

Hiperplazia benignă de prostată (HBP), care este mărirea necanceroasă a țesutului prostatei, este foarte probabil să interfereze cu funcția erectilă. Chirurgia pelvină, inclusiv unele intervenții chirurgicale legate de cancer la prostată, vezică urinară sau intestin, poate duce la leziuni ale nervilor care duc la disfunctie erectila.

Impotenta disfunctie erectila trauma
Trauma

Leziunile măduvei spinării sau ale nervilor necesari funcției sexuale pot perturba activitățile erectile.

Probleme neurologice și psihiatrice

Bolile neurologice, inclusiv stadiile incipiente ale bolii Parkinson și scleroza multiplă, pot duce la o sensibilitate redusă sau la reducerea semnalelor penisului pentru a elibera substanțele chimice care inițiază și mențin erecția. ED poate fi, de asemenea, un semn precoce al diferitelor tulburări psihice.

Impotenta disfunctie erectila hormoni
Dereglari hormonale

Deficientele de hormoni masculini pot reduce dorinta unei persoane de sex masculin in activitati sexuale.

Impotenta disfunctie erectila psihic
Probleme psihologice

Este foarte frecvent să vezi o combinație de cauze care afectează simultan bunăstarea psihologică și fizică. Cu toate acestea, DE care rezultă din cauze pur psihologice sunt observate la mai puțin de 1 din 10 bărbați. ED poate fi consecința stresului, depresiei, anxietății, stresului posttraumatic, problemelor de relație, jena, sentimentele de vinovăție și alte probleme psihosociale. Când un bărbat are dificultăți în obținerea unei erecții, indiferent de cauza, el va experimenta adesea o presiune pentru a performa. Acest lucru poate duce la un sentiment de inadecvare și un sentiment de pierdere a bărbăției (numită anxietate de performanță). Toate acestea sunt emoții comune pentru majoritatea bărbaților cu ED, care pot duce persoanele afectate într-un cerc vicios de anxietate și ED.